Skip to main content

FABRICAGE

MOFITECH houd zich bezig met fabricage van protottypen. Dit is een proces dat meerdere stappen omvat en vereist precisie, vakmanschap en geavanceerde technologieën. Hieronder volgt een algemene uitleg van hoe dit proces meestal verloopt:

1. Ontwerp en engineering: Het proces begint met het ontwerpen en engineeren van de onderdelen. Dit kan gebeuren met behulp van computerondersteunde ontwerptechnieken (CAD - zie ook CAD ONTWERP in het menu TECH-HOBBY) waarbij specialisten werken aan het creëren van digitale modellen van de onderdelen. Hierbij wordt rekening gehouden met factoren zoals functionaliteit, duurzaamheid, esthetiek en productiemogelijkheden.
2. Prototyping: Na het ontwerp wordt een prototype van het onderdeel gemaakt. Dit kan worden gedaan met behulp van 3D-printen of traditionele methoden, afhankelijk van de complexiteit van het onderdeel en de gewenste nauwkeurigheid. Het prototype wordt vervolgens getest om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de specificaties en prestatievereisten.
3. Materialenkeuze: Voor de daadwerkelijke productie moet het juiste materiaal worden gekozen. Dit kan variëren afhankelijk van het onderdeel, maar vaak worden materialen zoals staal, aluminium, titanium, kunststoffen en composieten gebruikt. De materiaalkeuze wordt bepaald door factoren zoals sterkte, gewicht, corrosiebestendigheid en kosteneffectiviteit.
4. Fabricageprocessen: Nadat het ontwerp is goedgekeurd en het materiaal is gekozen, begint de eigenlijke fabricage van de onderdelen. Dit kan verschillende processen omvatten, zoals:
- Verspanende bewerkingen: Dit omvat processen zoals frezen, draaien, boren en slijpen, waarbij materiaal wordt verwijderd om de gewenste vorm en afmetingen te verkrijgen.
- Gieten en smeden: Sommige onderdelen worden gegoten of gesmeed uit ruw materiaal om de gewenste vorm te verkrijgen. Dit kan worden gevolgd door nabewerkingen om de details te verfijnen.
- Laser- en waterstraalsnijden: Voor onderdelen die complexe vormen hebben of uit plaatmateriaal worden vervaardigd, kunnen laser- of waterstraalsnijprocessen worden gebruikt om het materiaal op maat te snijden.
- Oppervlaktebehandeling: Nadat de onderdelen zijn gefabriceerd, kunnen ze worden onderworpen aan oppervlaktebehandelingen zoals schilderen, poedercoaten, anodiseren of verzinken om ze te beschermen tegen corrosie en om esthetische redenen.
5. Kwaliteitscontrole: Gedurende het fabricageproces worden regelmatig kwaliteitscontroles uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de onderdelen voldoen aan de specificaties en normen. Dit kan dimensionale controles, materiaaltesten, visuele inspecties en functionele tests omvatten.
6. Assemblage: Nadat alle onderdelen zijn gefabriceerd en gecontroleerd, worden ze samengevoegd tot complete motor- of bromfietsen. Dit omvat het monteren van de onderdelen volgens de technische specificaties en het uitvoeren van laatste controles om ervoor te zorgen dat de voertuigen correct functioneren en voldoen aan de veiligheidsnormen.

Door deze stappen te volgen, produceert MofITech hoogwaardige en betrouwbare onderdelen voor motorfietsen en bromfietsen die voldoen aan de eisen van zowel de industrie als de consumenten.